GAA op bezoek
Van 26 april tot 25 mei is het Grafisch Atelier Alkmaar op uitnodiging van het Grafisch Atelier Friesland te gast in kunstruimte H47 in Leeuwarden.
Lisa Baijs, Denise Holtkamp, Annemarie Timmer en Sarai de Haan
tonen 4 kunstenaars van het Grafisch Atelier Alkmaar verschillende benaderingen van de zeefdruktechniek, zoals: emailleer werk, fotografisch realisme, illustratie en andere bedrukte materialen.
Daarnaast zijn er publicaties en grafiekmappen te zien van het Grafisch Atelier Almaar.
De opening is op vrijdag 26 april om 16.00 uur in kunstruimte H47
Haniasteeg 47 8911 BX in Leeuwarden
openingstijden: wo.t/m zo. 12.00-17.00
Op uitnodiging van het Grafisch Atelier Friesland tonen 4 kunstenaars van het Grafisch Atelier Alkmaar verschillende benaderingen van de zeefdruktechniek, zoals: emailleer werk, fotografisch realisme, illustratie en andere bedrukte materialen.
Kunstenaars:
Lisa Baijs
Sinds 2017 ben ik werkzaam als (grafisch)kunstenaar, illustratief- en grafisch ontwerper onder de naam ‘Studio Bays’.
Flora en fauna spelen een grote rol binnen vrijwel alle werken. Afhankelijk van de sfeer die ik wil overbrengen óf het verhaal dat ik wil vertellen overweeg ik kleur en vorm, om zo tot een resultaat te komen.
Als grafisch kunstenaar denk ik vaak na over mogelijke toepassingen van zeefdruk naar mogelijke producten. Zo maak ik niet alleen prenten maar bedruk ik bijvoorbeeld ook canvas-tassen en textiel; waar ik vervolgens bijvoorbeeld kussenslopen en tafelkleden van maak.
Ik probeer mijn werk zowel tijdens het ontwerpen als het drukken organisch te houden: een soort natuurlijk resultaat te bereiken en niet té veel van te voren te plannen. Ik benader mijn drukproces speels en experimenteel en ben gek op toevalligheden die ontstaan tijdens het proces.
Mijn werk is te vinden op www.lisabaijs.wix.com/studiobays.
Denise Holtkamp
De laatste jaren maak ik vooral collages en studies van het landschap, in verschillende technieken. Sinds mijn verhuizing naar Alkmaar maak ik vooral gebruik van het Grafisch Atelier Alkmaar. Een geweldige faciliteit voor de beeldende kunst arbeider. Vaak maak ik een werk naar een al bestaand werk, dat ik omzet in een zeefdruk, hier vooral de collage.
Dat kan op twee manieren, met de hand kleurscheidingen maken op film of met een foto via Photoshop. Het leuke van het maken van grafiek is, vind ik, het onderzoeken van de grenzen van deze techniek, in dit geval zeefdruk.
Ook probeer ik met verschillende beeldelementen op de zeef een collage samen te stellen. Van tevoren weet je niet hoe het eruit gaat zien, het is ter plaatse kijken wat het oplevert. What you see is what you get…
Annemarie Timmer
Annemarie heeft al 35 jaar haar atelier in Alkmaar waar zij woont en werkt. Ook werkt zij twee maal per jaar op groot formaat met een internationale groep emailleurs in Erfurt-Duitsland.
Annemarie heeft zich gespecialiseerd in het emailleren, het liefst op groot formaat. ‘Ik laat mij inspireren door wandelingen met mijn hond door de natuur en reizen. Ik werk graag decoratief en probeer het harde staal waar ik meestal op werk een warme en zachte uitstraling te geven. Verder zoek ik graag naar nieuwe technieken in het emailleren, zoals stempelen met zelf gesneden stempels, doorslijpen van de emaille en sinds 8 jaar ben ik aan het zeefdrukken met emaille,heel leuk om mijn grafische opleiding nu met emaille te combineren.’
Sarai de Haan
Over het werk
Met het werk dat ik laat zien in de tentoonstelling wil ik tonen hoe maakbaar en veranderbaar de fotografische zeefdruk is. Kleur als uitgangspunt, als basis voor het spel dat ik graag speel, het visuele onderzoek dat ik doe. De serie van bomen in Skopje is ontstaan nadat ik van kunstenares Hana Miletic de opdracht kreeg een zó exact mogelijke vertaling van haar foto te maken in analoge zeefdruk. Mijn gedrevenheid naar precies de juiste vertaling van het origineel en de moeite die het kost om het uiteindelijke beeld in gelijkenis te doen slagen bracht me mooie treffers.
Wat doet iets meer blauw? Wat doet iets meer zwart aan het uiteindelijke resultaat als alle vier de kleurlagen over elkaar zijn gedrukt? Van dag naar nacht kan je het beeld laten veranderen. Verschillende sferen kun je het werk meegeven. Om zo te balanceren tussen de één op één weergave en de vrijheid die je hebt of later krijgt van je opdrachtgever, de inspiratie die hier weer uit ontstaat voelt als een cadeau voor de drukker, al voelde het op het moment van het streven naar perfectie het tegenovergestelde. Dit alles hoort bij het proces dat het drukken voor mij juist zo boeiend en leerzaam maakt. Waardoor je nooit uitgespeeld raakt.
Over het: Grafisch Atelier Alkmaar
Voor en door kunstenaars
De vraag: wat is slimmer? Koopt iedere kunstenaar een etspers voor zichzelf, of kopen we er eentje gezamenlijk? Zo is in november 1975 het Grafisch Atelier Alkmaar begonnen, met een etspers en een geleend lithopersje. In de loop der jaren is de werkplaats uitgegroeid tot een goed geoutilleerd grafisch atelier waar elke grafische techniek op hoog niveau kan worden beoefend. Het atelier is sinds 1985 gevestigd op het huidig adres: Doelenstraat 23.
Het Grafisch Atelier Alkmaar is een grafische werkplaats voor professioneel werkend kunstenaars, kunstacademie studenten en grafisch vormgevers. De werkplaats is goed ingericht voor de vier principiële grafische technieken hoogdruk, diepdruk, doordruk en vlakdruk. We onderhouden kennis en ervaring van de (soms zeer oude) technieken en bekwamen ons in de nieuwste ontwikkelingen, materialen en apparatuur. Het atelier heeft professionele beheerders. De beheerder is er voor technische adviezen, op afspraak ook voor begeleiding en assistentie.
Het Grafisch Atelier Alkmaar verzorgt uitgaven en organiseert jaarlijks tentoonstellingen in de tentoonstellingsruimte, soms worden ook de wanden in de lithoruimte (beneden) voor tentoonstellingen gebruikt. Het GAA behoort tot de culturele basisinfrastructuur van de gemeente Alkmaar.
Bijzondere uitgaven
Map Laurens 500 In 2018 is het 500-jarig jubileum van de Grote Kerk Alkmaar uitgebreid gevierd. Naast de organisatie van de grafiek manifestatie GAA Drukt Door, leverde het GAA ook een bijdrage via de presentatie van een portfolio “Laurens 500”. Zeven Kunstenaars uit binnen- en buitenland, die ook hun bijdrage hebben geleverd aan de viering van het 40-jarig jubileum in 2015, maakten hiervoor een prent. Hans Tentije, onlangs geëerd met de Constantijn Huygens-prijs, heeft een prachtig gedicht gemaakt. De deelnemende kunstenaars uit Nederland waren: Annemarie Timmer, Laurien Sneep, Robbert Waas en Marja Vleugel. Uit het buitenland: Leah Crews uit de zusterstad Bath, Sarah Daeleman uit Antwerpen en Christian Bressler uit Angermünde in Duits- land. Aardig om te vermelden is dat Christian met een prent die hij in 2015 in de Grote Kerk gemaakt heeft, de Uckermarker kunstpreis 2016 heeft gewonnen. Diverse gra sche technieken zijn uitgebeeld in minimaal twee kleuren. De portfolio zelf is ontworpen en gemaakt door Jos van Amsterdam. De map is gedrukt in een oplage van 50 exemplaren.
DichtDruk DichtDruk een nieuw project wat al een paar jaar op de plank lag. Het komt voort uit de samenwerking tussen de Bibliotheek Kennemerwaard en het GAA. Acht dichters en acht grafici uit de regio zijn uitgenodigd om mee te doen met dit bijzondere project. Zij bevinden zich in allerlei stadia van hun kunstenaarschap, ontwikkeling, kunnen en leeftijd. De dichters en grafici zijn aan elkaar gekoppeld, waardoor er acht duo’s zijn ontstaan.Twee jaar lang presenteert ieder kwartaal één duo hun werk, in de vorm van een gedicht en een prent in een speciale omslag. De duo’s bepalen zelf hun thema, bron of onderwerp. Deze uiteindelijk acht uitgaven passen in een speciaal ontworpen portfolio. Gedicht en prent worden in het GAA gedrukt en het streven is om het 4 keer per jaar te laten verschijnen. Deze uitgaven zijn te koop en een ‘must’ voor de verzamelaar.
3/4 Olifant
De 3/4 Olifant verschijnt onregelmatig. Onze krant heeft deze titel gekregen omdat ‘Olifant’ een papiermaat is dat wij net niet kunnen drukken op onze proefpers. Maar wel driekwart van dat formaat. Voor de achterpagina wordt steeds een kunstenaar uitgenodigd een prent te maken met als onderwerp “de olifant”. Deze prent wordt in een oplage van 25 exemplaren op mooi papier gedrukt. Deze prent is voor slechts 25 euro te koop en daarmee worden de kosten voor het materiaal van de krant gelenigd.
Vriendenprent en Koppermaandagprent
Naast deze bijzondere uitgaven wordt ook jaarlijks de Vriendenprent en de Kopper- maandagprent uitgegeven. Voor de negende maal presenteert de Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar vol trots de Koppermaandagprent. Volgens onze traditie wordt deze prent aan alle Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar aangeboden op de eerste zondag na Driekoningen (6 januari). Ook brengt de Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar sinds 2010 ieder jaar een speciale Vriendenprent uit.
Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar
De stichting Vrienden van het Grafisch Atelier is sinds 2010 weer actief. Doel is het ondersteunen van grafiek in de breedst mogelijke zin. Onderdeel hiervan is het in standhouden van het atelier als werkplaats en expositieruimte met gemiddeld 6 tentoonstellingen per jaar. De Vrienden ondersteunen waar mogelijk de werkplaats in onderhoud van apparatuur en in bijdrage Artist in Residence, ze geven de Kop- permaandagprent en de jaarlijkse Vriendenprent uit en ondersteunen de projecten financieel.
Adres
Doelenstraat 23 1811 KX Alkmaar
Contact
info@grafischatelieralkmaar.nl 072-5128075
Overige informatie
Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00
Foto’s Natalia Balanina